Stationchefen har ordet

Fälten i jordbrukslandskapet som omgärdar Kumla och Hallsberg visar upp sin kanske största mångfald så här års. Stubbåkrar blandas med redan höstplöjda fält och vajande ax som får några dagar till i det fria, innan skördetröskan kommer för att ta hand om det första steget i förvandlingen från gräs till mat. Samtidigt som den tidiga höstsådden redan börjat gro på sina ställen.

Det är en spännande tid. Inte bara för jordbrukaren som ivrigt betraktar väderprognosernas isobarer kontra rapporterna om falltal, för att pricka in exakt rätt dag för skördearbetet, utan också för oss andra; vi som dagligen färdas genom landskapet på vår väg till arbetet, skolan eller vart vi nu ska. Det är stora maskiner och långsamgående fordon som förändrar tempot på vägen. Gigantiska halmrullar som lyser som av guld i gryningsljuset eller långsamt framväxande konturer av betesdjur på vallarna, varefter sensommardimman lättar. Hösten är verkligen förändringens tid.

Jag försöker allt som oftast fotografera de där ögonblicken. Inte med en riktigt kamera, så klart. Dels för att det är trafikfarligt att ge sig på sådana manövrar när man är chaufför, dels för att det sällan blir så där bra på bild som i verkligheten. Nej, jag tar en bild med min inre kamera och gömmer den längst in i hjärtats hårddisk för att kunna plocka fram den då jag behöver den. Inte sällan under en bottenfrusen januaridag utan vare sig ljus eller värme. Då är det gott att minnas den ljuva september.

Ofta framkallas bilden av sig själv. När jag sitter i bilen till exempel, med bilradion på –Radio 94,3 såklart. En artist eller ett sound får min hjärna att återskapa känslan av en tidig septembermorgon med lättande dimmor och en flock gäss på väg söderut. Det är så musik fungerar på mig. Som ett soundtrack till filmen om alla de ospännande vardagar som är mitt liv. Mellan sommar och höst. Mellan plöjning och skörd. Fungerar med smältande isar, dagsmeja och rasslet från dubbdäck på bar asfalt också.
Musik och ljud säger något till vår inre människa.

Framkallar minnen, känslor och upplevelser. Sätter bild och känslor till tankar. Musik är viktigt. Om nu någon inte visste det. Musik är viktigt på riktigt, inte minst för en musikbaserad radiokanal som Radio 94,3
Vi vet om det, jobbar med det och påminns ständigt. Lyssnare hör av sig med önskningar om att få höra mer av en slags musik och mindre av en annan. Och vice versa. Alla tycker olika. Samtidigt som de flesta av våra lyssnare är överens i stort. Ungefär som vi som jobbar med Radio 94,3.

Under hösten kommer det att ske en del förändringar i vår musikmix. Inte så att du inte kommer att känna igen Radio 94,3 Det vore direkt korkat att göra något sådant, eftersom det är musikmixen som till stor del är avgörande när man väljer Radio 94,3 framför någon annan kanal.

Nej, det handlar mer om ett försiktigt vridande på de parametrar som bland annat avgör hur ofta en låt ska spelas. Det handlar också om att vi ska bli ännu bättre på att spela lokalt producerad musik. Var ska förresten annars artister och band från närområdet spelas, om inte hos oss?

Som sagt, musikmixen kommer att kännas igen även fortsättningsvis. Bara lite smartare, snyggare och (här kommer det) i en bekväm förpackning som står emot både höstregn, mörker och rusk. Det är det vi menar när vi säger –Nytta, –Nöje, –Närhet!
Stay tuned, vi hörs
Tomas Jennebo,
Stationschef